Adaptív technológiai innováció

Adaptív technológiai innováció

KEDVEZMÉNYEZETT NEVE: LITZE Elektromechanikai Fejlesztő, Kivitelező, Mérnöki Kft.
PROJEKT CÍME: „A Litze Kft. versenyképességének növelése adaptív technológiai innováció révén nagy pontosságú CNC 3D koordináta mérőgép beszerzésével”
A SZERZŐDÖTT TÁMOGATÁS ÖSSZEGE: 12 202 320 Ft
A TÁMOGATÁS MÉRTÉKE: 50 %

A PROJEKT TARTALMÁNAK BEMUTATÁSA:

Cégünk egy olyan új, legkorszerűbb, gyártási folyamatba integrált méréstechnológia bevezetését tűzte ki célul, mely elengedhetetlen bonyolult kialakítású alkatrészek előírásoknak megfelelő, nagy méretpontosságú és selejtmentes gyártásának biztosításához. A CMM méréstechnológia bevezetéséhez a projekt keretében egy nagy pontosságú CNC 3D koordináta mérőgép beszerzése, üzembe helyezése, kalibrálása megtörtént, ezzel a projekt célja megvalósult.

A projekt eredménye olyan új, legkorszerűbb, gyártási folyamatba integrált méréstechnológia adaptálása, mely elengedhetetlen bonyolult kialakítású alkatrészek előírásoknak megfelelő, nagy méretpontosságú és selejtmentes gyártásának biztosításához. A 3D koordináta mérőgép három egymásra merőlegesen álló tengelyével megtestesít egy térbeli koordináta-rendszert, egy alaprendszert és ezen tengelyek mentén elmozdulási lehetőséget biztosít. Gyors alkatrész programozás közvetlenül CAD modell alapján lehetséges. Minden tengelyhez egy helyzetérzékelő rendszer van kiépítve. A felületek letapogatása egy tapintó gömb segítségével történik, mely közvetlen kapcsolatban áll a gép vezérlésével. A mérési eredmények kiértékelését szoftver végzi, a mérési eredmények rajzzal együtt jegyzőkönyvben kerülnek rögzítésre.

A cégünk által gyártott acél, illetve alumínium alkatrészek méretellenőrzése mind a gépek beállítása és az első mintadarab legyártása után, illetve nagy szériák esetében minden műszakkezdéskor (gyártásközi ellenőrzés), mind pedig a késztermékek kiszállítása előtt (végellenőrzés) szükséges. Nagy pontosságot igénylő alkatrészek esetében a megrendelő szigorúan CMM mérést ír elő, melyet eddig egyáltalán nem, vagy csak külső szolgáltató igénybevételével tudtunk megoldani.

A Litze Kft. hosszútávú célja a folyamatos bővülés, új termékek, elsősorban járműipari alkatrészek gyártásának beindítása, melyhez a jelen projekt keretében bevezetésre került technológia döntő jelentőségű, hiszen a járműgyártók szigorú feltételeket szabnak a gyártott alkatrészek minőségére vonatkozóan, mivel a járművek biztonsága mindennél előbbre való. A termelési folyamat a legkorszerűbb méréstechnológia integrálásával jelentős mértékben javul, nő a termelékenység, a gyártási kapacitás kihasználtsága, a cég versenyképessége.

A PROJEKT BEFEJEZÉSÉNEK DÁTUMA: 2018.09.06.
A PROJEKT AZONOSÍTÓ SZÁMA: GINOP-2.1.8-17-2018-02018